Kurum kültürü bir marka için olmazsa olmazlardan biridir. Kurum kültürünün iki önemli açısı vardır. Birincisi markanızın dışarıdan nasıl göründüğüyle ilgilenir. İkincisi ise içsel bir açıdır. Hiç şüphesiz ki ikisi de birbirini tamamlayan yapboz parçalarından farksızdır.
Markanızın dışarıya karşı ifade eden bu kültür marka kimliğinin oluşumunda öncüdür. Sahip olduğunuz markanın dışarıdan görünen iskeletini oluşturur. Kısaca bu kültür sizi bir kalıba sokarak olanı dışarıya aktarır.
Markanızın içsel davranışlarıyla ilgilenen bu kültür ekip ruhunu kamçılar. Çalışanlarınıza “biz” duygusunu ve aitlik hissiyatını vererek gerekli motivasyonu sağlar. Tüm çalışanların ortak bir paydada buluşarak fırsat eşitliğinden adil yararlanması sağlanarak çalışan verimini artırır.
Kurum kültürü parçaların oluşturduğu bir bütündür. Birçok kişinin altına imzasını attığı bu kültür markanın devamını sağlamak adına bir temel niteliği taşır.
Özgündür ve markaya hastır. Bu markayı diğerlerinden ayıran benzersiz bir güçtür. Markaların benzersiz bu kültürü içsel ve dışsal olarak insanları etkiler.
Bütünlüğü sağlayarak her bireyi bir marka etrafında toplar. Bu toplanma işlemi kurum kültürü adına olur ve insanlar bunu zorunluluktan değil sevgiden ötürü yapar. “Biz” adı altında toplanan bu insanlar hep daha iyiyi arzulayarak markanın ileriye dönük adımlarını sağlam atmasını sağlar.
Kurum kültürü bir süre sonra işletmenin manevi kültürü haline gelir. Bu kültür bütünleyicidir ve marka imajının korunmasını sağlar.
Bu sebeplerden dolayıdır ki marka itibarını korumak adına kurum kültürüne sahip çıkmak gerekir.