Çayyolu’nun, eski adıyla Kutuğun Köyü’nün zamanında yaklaşık 30 yıl önce, 1990’lı yıllarda tek bir caddesi vardı; Ümitköy Çayyolu köyü caddesi. Bu cadde ilk başlarda 8.cadde, daha sonra ise 2432. cadde oldu, Çayyolu Mahallesi bu cadde üzerinde kök saldı ve büyüdü. 30 yıl önce, Eskişehir yolu – Ümitköy köprüsünden başlayıp Yaşamkent’e kadar uzanan bu tek şeritli toprak yoldan geçen araç sayısı öyle azdı ki, çocuklar top oynar araç geçtiği zaman şoförlere kızar arkasından taş atarlardı (:
Aslında bu hızlı büyüme ve gelişim hemen hemen her yerde var ama Çayyolu bir başka gelişti ve büyüdü, öncesi 350 yıllık köy olan Çayyolu Köyü eski adıyla Kutuğun Köyü, 2004 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından köy statüsünden çıkarılarak mahalle oldu ve her şey o zaman başladı..
Yatırımın ilk adı olan site; buraları büyüten eski adıyla Ümitköy şimdi ki adıyla ümit mahallesinde bulunan Ümitkent Sitesi; tam 30 yıl önce kurulmaya başlamış ve Ankara halkını batıya doğru çekmeye başlamıştı. Bir kaç site daha, bir kaç apartman daha, derken 1995 yılında Karum Avm ve Atakule’den sonra, 3. alışveriş merkezi olan, Galleria Avm açıldı ve işte o zaman Çayyolu alevlenmeye başladı, artık Çayyolu durdurulamaz bir semt olacak ve yanında kendisi gibi bir çok mahalleyi de yaratacaktı..
2000 ve 2010 yıllarında Çayyolu artık büyüyor, kendisi gibi diğer küçük olan köyleri de büyüterek mahalle yapmaya başlıyordu.. Bu büyüme sonucu; Ümitköy, Mutlukent, Alacaatlı, Dodurga ve Beytepe köy statüsünden çıkarak Mahalle olmuş bunun yanında Koru, Konutkent, Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı, Yaşamkent ve Üniversiteliler Mahallesi oluşmuştur.
Bu gelişim ve büyümeyle beraber son yıllar da, yapılan bir anket de Ankara’nın en nezih, en gelişmiş yeri neresi diye sorulduğunda insanların 10 da 6 sı; Çayyolu demişlerdir. Ankara’nın ilk yüksek katlı rezidans avm’leri bu semt de yapılmaya başlanmış, Eskişehir yolu – Konutkent kavşak’dan başlayarak, Yaşamkent kavşağa, Çayyolu köyü sağlık ocağı kavşağından başlayarak, İncek ve Beytepe kavşağına kadar kat kat rezidans avm’ler görebilirsiniz. Villaları söylememe gerek yok zaten, şarkısı bile çıktı ” Çayyolunda villası Wos Wos dur arabası”
ÇAYYOLU aşığı olarak burada ÇAYYOLU semtini ne kadar anlatsam bitiremem, evet yukarıda kısaca mahallemizin özgeçmişini yazmışsınız ama ÇAYYOLU hakkında o kadar çok anlatılacak gelişme var ki anlatmakla saymakla bitmez. Bazı gelişim ve büyümeleri yazayım sizin için; Arcadium alışveriş merkezi, Gordion alışveriş merkezi, turkuaz avm. Konutkent1 ve Konutkent 2 çarşıları bunların dışında meşhur Park caddemiz var. En eskilerden Rain yağmur restoran vardı köyün içinde ne günlerdi. Küçük ev piknik Guşgana kebap hala devam ediyor.
Evet haklısınız yapılaşmaya bakılınca mahalle olmaktan öte gitmiş. ilçe olmayı hak etmektedir.
Çayyolu zamanla daha da gelişim gösteriyor. Ankara’nın bir mahallesi aynı ilçe gibi yönetiliyor başarılı buldum. Alışveriş merkezleri ve çarşılar gelişimde büyük katkı sağlamış. İnsan popülasyonu her geçen gün artıyor.
Ben 34 senedir ümitköyde oturuyorum ilk taşındıgımızda burası mahrumiyet bölgesi gibi oldugundan tanıdıgımız herkes taşınacak başka yer bulamadınızmı diye elestirenler çok olmuştu şimdi o eleştirenlerin çogu burdan ev aldı